Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil kazao je danas da SAD shvataju da Srbija ima svoje istorijsko iskustvo sa sankcijama, ali, kako ističe, počela je da plaća previsoku cijenu za svoju uzdržanost po pitanju sankcija Rusiji.

Hil je, odgovarajući na pitanja novinara, koliko je realno da EU uvede Srbiji sankcije ukoliko Srbija ne prihvati novi evropski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja, kazao da nije u poziciji da govori o tim eventualnim sankcijama, ali da je EU ozbiljna po pitanju sankcija Rusiji u kojima svi učestvuju iako im ne pada lako.

– Sankcije koje je EU uvela Rusiji uvedene su da bi se zaustavila užasna i ilegalna agresija na susjeda – Ukrajinu – kazao je Hil novinarima prije početka konferencije “Borba protiv zarobljavanja države u jugoistočnoj Evropi”.

Dodaje da što se tiče SAD i EU evropski prijedlog je pravi put kojim se treba kretati kako bi se riješio problem koji nas sve opterećuje više od 20 godina.

– Zato treba ozbiljno razmotriti ovaj prijedlog i razmisliti o načinima da se usvoji i da se na njemu radi – kazao je Hil.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mu se čini da je Beograd spremniji da prihvati evropski prijedlog od Prištine i Aljbina Kurtija, Hil kaže da su evropljani uložili velike napore da približe dvije strane i u tom smislu podsjeća da su u dva navrata i u Beogradu i u Prištini boravili savjetnici za nacionalnu bezbjednost.

– Svi se trude da pronađu rješenje kako bismo u regionu opet vidjeli uspostavljane mira i pozitivne situacije. SAD 100 odsto podržavaju prijedlog EU, naravno, to je proces i ništa nije gotovo dok nije gotovo, odnosno to će trajati. Što se tice Aljbina Kurtija sa njim smo imali mnoge sastanke, ali ne bih njegove stavove govorio umjesto njega – kazao je američki ambasador.