Ako već sutra ne dođe cisterna sa kiseonikom nastaće problemi i mogu reći da se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ponaša neprijateljski prema vlastititom narodu, rekao je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Đajić je istakao da su zdravstveni radnici, ali i pacijenti ogorčeni.

“Za sve su krivi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i njegov partijski kolega i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak. Јedno opasno, neprijateljsko ponašanje Stanivukovića prema sopstvenom narodu, jer da je želio da pomogne došao bi u UKC zajedno sa Zolakom, da zajedno vidimo gdje je problem i kakve su to potvrde važnije od ljudskih života. Da li ima neka potvrda na boci, ili ne, to su zaista smiješne stvari zbog kojih se ne dozvoljava dovođenje kiseonika”, naglašava Đajić.

Ističe da ovakvo ponašanje vraća nas sve zajedno u 90-e godine prošlog vijeka kada je u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika preminulo 12 beba.

“Mi sada imamo situaciju da kiseonik koji ima 99,5 odsto koncentracije i koji koristi cijeli zdravstveni sistem Evrope i svijeta nije ispravan da se koristi kod nas. Želja je bolesna politička afimrmacija, a ne pomoć vlastitom narodu”, rekao je Đajić.

UKC Srpske je redovno raspisao tender, na kojem se javila samo jedna firma TGT Tehnogas Laktaši, a tender je bio za medicinski kiseonik.

Međutim, kako su saznali, Agencija za lijekove je zabranila uvoz kiseonika firmi TGT.

“To su bolesne političke ambicije Stanivukovića, koji ne preza ni od čega. On i Zolak ne trpe nikakvu konkurenciju, nikakav sistem iz Republike Srpske, i da su zarad toga spremni žrtvovati živote svojih sugrađana, građana cijele Srpske, svojih glasača, jer i oni nemaju kiseonika, i njihovi životi mogu doći u opasnost”, poručuje Đajić.

On dodaje da je upućen zahtjev jedinoj registrovanoj firmi od Agencije za lijekove.

“Nezvanično smo dobili informaciju od kolega iz Federacije BiH, da nemaju dovoljno količina kiseonika ni za svoje potrebe, i lako možemo doći u problem”, poručio je Đajić.